17 november 2020

Uitkomsten van de gebruikersevaluatie digitale consultatie

85% van de huisartsen is (zeer) tevreden over digitale consultatie en beveelt digitale consultatie aan bij collega’s.

Zoals u waarschijnlijk weet startten de Groninger Huisartsen Coöperatie (GHC) en het Martini Ziekenhuis in mei 2018 digitale consultatie via VIPLive, met 6 specialismen. Er doen nu 17 specialismen mee. Inmiddels hebben zo’n 2500 consultaties plaatsgevonden, met name bij de cardiologie en de interne. Ook neurologie, urologie, gynaecologie en MDL worden regelmatig digitaal geconsulteerd. Het aantal consultaties per maand blijft stijgen, steeds meer huisartsen weten de digitale consultatie te vinden.

Digitale consultatie is voor niet-spoedeisende vragen, die binnen 2 werkdagen worden beantwoord. Er is een tarief voor. De kosten vallen buiten het eigen risico van de patiënt. 

Afgelopen zomer is een gebruikersevaluatie gedaan bij huisartsen en specialisten die betrokken waren bij één of meerdere digitale consultaties. De uitkomsten zijn erg positief. Huisartsen en specialisten ervaren een efficiënter proces door digitale consultatie omdat de huisarts niet hoeft te bellen en verwijzing regelmatig wordt voorkomen. Ook draagt het volgens respondenten bij aan een betere kwaliteit van zorg. Daarnaast voorkomt het bezoeken aan het ziekenhuis.

85% van de huisartsen is (zeer) tevreden over digitale consultatie en beveelt digitale consultatie aan bij collega’s: “Heel prettig. Ik hoef de specialist niet te storen in het spreekuur. En ik hoef zelf niet in de wacht te staan om in gesprek te komen met de specialist”, schrijft een respondent-huisarts.

Aandachtspunten zijn technische doorontwikkeling van VIPLive en het gebruik van digitale consultatie; 23% van de huisartsenpraktijken heeft nog geen digitale consultatie gedaan en het gemiddeld aantal consultaties per praktijk is nog beperkt. Dus de potentie van digitale consultatie kan nog meer worden benut.

Heeft u nog geen account voor digitale consultatie of heeft u vragen? Raadpleeg dan de website van de GHC of mail v.de.koning@ghcgroningen.nl of c.reker@mzh.nl.



Terug naar het nieuwsoverzicht