01 november 2021

Transmuraaltje; S.O.E.P. met ballen

Zittend aan de lunch met Chinese tomatensoep met sliertjes taugé, prei ringetjes en ondefinieerbaar stukjes vlees, filosoferen we over de connectie tussen specialisten en huisartsen. Deze connectie bestaat voor een groot deel uit het versturen van ZorgDomein brieven, en het terugsturen van poli brieven cq ontslagbrieven. Naast natuurlijk bellen of een VIPLive digitale consultatie.

Onder het motto communicatie is een kunst waar we als artsen de hele dag mee bezig zijn, is het essentieel dat de huisarts ondersteund wordt in de kennis die bij de tweede lijn ligt. Dat gaat over het algemeen heel goed, huisartsen sturen verwijzingen met een specifieke vraag, of willen graag nader onderzoek. Maar soms….


De specialist die ik spreek is niet erg gecharmeerd van ‘’hete s.o.e.p.’’ die ineens uitgeschonken wordt in een verwijzing. Maar er moeten ook ‘’ballen‘’ in zitten. Dat betekent: de collega wil graag een relevante context en een heldere vraagstelling van de huisarts. Ook is het vinkje, 'op verzoek van de patiënt' een belangrijke aanwijzing voor de specialist dat er een geruststelling van nodig is, en dat dit de huisarts niet meer lukt. Het naambordje ‘reumatoloog’ of ‘cardioloog’ doet dan vaak wonderen.

En vice versa is het beter als een specialist nadrukkelijk de samenwerking opzoekt met de huisarts, en bijvoorbeeld verzoekt aan de huisarts voor nacontrole of extra lab-bepalingen of adviseert om een andere specialisme te consulteren. Een ander mogelijkheid is dat volgens de NHG richtlijn follow up gedaan wordt bij osteoporose, CVRM of behandeling van artritis. En dat duidelijk wordt vermeld dat er wijziging is in medicatie of beleid, en dat we daar in de eerste lijn verder mee moeten.

Daarvoor is het noodzakelijk dat dit verzoek past binnen de eerste lijn, dat dit verzoek komt ná afsluiten van de behandeling in de tweede lijn. Dat dit verzoek past in de context van de patiënt, en dat dit helder staat in de brief en niet verstopt in een bijzin van de internist met 8 nevenconclusies. Dus het kopje: verzoek aan en samenwerking met de huisarts zal in elke brief vanuit het ziekenhuis expliciet gebruikt moeten worden. We zijn namelijk partner in de zorg!

Belangrijk daarbij is: de patiënt neemt contact op met u als huisarts voor bijvoorbeeld controle van de nierfunctie en bloeddruk of een gesprek over een gewenste behandeling en behandelgrenzen. Omdat er dan geappelleerd wordt aan de verantwoordelijkheid en eigen regie van de patiënt.

Bij de opmerking van een collega, ‘’dat kan de huisarts toch allemaal wel even doen’’, verslik ik me spontaan in de Chinese tomatensoep, doordat het ondefinieerbare vlees bijna mijn verkeerde keelgat inschiet.

Ik heb toch liever soep met ‘’ballen’’, van beide kanten. Beter!

Mischa J. Hardieck; huisarts en adviseur transmurale samenwerking


NB. Zelf een mening over transmurale zorg? Mail c.reker@mzh.nl voor een eigen transmuraaltje



Terug naar het nieuwsoverzicht