06 februari 2022

Transmuraaltje; Organisatie Jungle

Als huisarts ben ik lid van onze lobbyclub en onderhandelaar LHV, waarvan de regionale Kring Groningen samensmelt met de ketenzorg-organisatie GHC en dienstenstructuur DDG, die dan een RHO gaan vormen. De eerste lijns club InEen adviseert mij over samenwerking. Als praktijkhouder ben ik bij de VPH aangesloten, als luis in de pels van de LHV.

Diensten op de HAP doe ik bij de DDG, waarbij ik inlog met mijn UZI en een overdracht stuur in TOPICUS. Wil ik een dienst uitbesteden aan een waarnemer dan gaat dat via WNB. Heb ik die gevonden, dan noteer ik dat in INTERSHIFT. Via het LSP kunnen de collega’s ook tijdens de ANW-diensten meekijken in het EPD
 
Ketenzorg wordt door de ZV gecontracteerd bij de GHC. Mijn POH-s levert de juiste zorg aan de patiënt door indicatoren in het HIS te noteren zodat alles ook voor de ZV transparant blijft. Door lange wachttijden in de GGZ doet de POH-GGZ meer consulten, en werken we met blended-care door E-Health.


Bent u er nog bij in deze jungle?

De wereldberoemde standaarden van het NHG wordt door elke specialist gebruikt om aan de patiënt uit te leggen wat voor ziekte hij heeft. Deze standaarden worden beschreven in de HenW en het NTVG en het MC is het lijfblad van de KNMG, waar ik dus ook lid van ben.

Declareren gaat via het AGB-register als zorgverlener bij VEKTIS, via VECOZO worden de patiënten ION. De tariefbeschikking van de NZA wordt ingefluisterd door VWS van Kuipers. De GV wordt door de SNPG geleverd, ook PV zetten we in een sporthal. Naast de CV-booster in de toekomst. Gelukkig hebben we nog FFP2 en KN95 maskers alvast ruim ingekocht. Wel nog even controleren of de handschoenen de juiste CE-markeringen en NEN-normeringen hebben.

Communicatie met de specialist gaat via VIP Live, want via de telefoon stoor ik te erg in de Corona-inhaalzorg. Verwijs ik naar de spoed via de CPA dan moet ik in mijn HIS via ZORGDOMEIN een brief opstellen, om dan te horen dat er code ROOD is op de SEH, wat vind de ROAZ daarvan? Of ik dan zelf even 4 A4-tjes schrijf aan ZorgnaZorg voor een ELV-bed bij ZINN.

Bij een vraag over hun gezondheid door familieleden vraag ik of ze zich ter plekke willen ontkleden, of - er is een keuze - verwijs ik ze naar het THUISARTS.nl, of naar MOETIKNAARDEDOKTER.nl.

FTO’s in de HAGRO moet ik, als in het CHBB geregistreerde EKC-er, melden bij de PAM-er, om ze te laten accrediteren in GAIA. ELANN regelt de nascholingen op locatie, en zo haal ik 40 punten per jaar, zodat ik als (huis)arts in BIG- en RGS-register kan worden betiteld als bekwaam. Als opleider word ik geregistreerd bij de SBOH, de werkgever van de AIOS, en ben ik lid van de opleidersvereniging LHOV. Waarbij ik regelmatig een KKB invul en mijn consulten volgens de MAAS-globaal vormgeef.

Het dossier van de patiënt wordt ingeladen in het PGO; via het project OPEN gaat dit AVG-proof, door middel van een MedMij label. Want ZonderMij zou het niet werken. Gaat er qua privacy toch iets mis, dan meld ik dat uiteraard onmiddellijk bij de AP.

Een klacht, steeds gebruikelijker in de zorg, wordt kaltgestellt bij de SKGE. Aangejaagd door de belofte aan de patiënt van een mooi bedrag ter compensatie van zo’n 25.000 Euro, geregeld in de WKKGZ. Trouwens, als ik vind dat ik zelf iets fout doe, dan meld ik een calamiteit met een formuliertje bij de IGJ, en wel binnen drie dagen! Of anders maak ik een VIM aan, dat moet toch voor de accreditatie bij NPA.

In 2022 moet ik een Cliëntenraad oprichten, en een RvT. De omzetcijfers moeten vrij op het internet met een accountant verklaring! Want dat is transparantie hé. Helaas gaan we uit van wantrouwen in plaats van vertrouwen in de zorgverlener.

Deze organisaties maken me ziek, daarom bel ik de AOV en krijg ik een uitkering, en korting op de premie van de SPH. Misschien kan ik me laten opnemen bij Lentis met een IBS in het kader van WZD en WVGGZ, of anders met een RM. Met mijn inmiddels ernstige cognitieve inzinking zal ik wellicht de AP lastig moeten vallen, maar die zijn onderbezet. Wellicht is er een WLZ indicatie, aangevraagd bij het CIZ, maar inmiddels is het VV10, en mijn zaak dus hopeloos.

Al deze afkortingen vinden iets van de zorg die ik aan mijn patiënten lever.
Ben ik dan overbelast? Nee hoor! Voel ik dagelijks deze druk? Nee hoor! Ik lever zorg op maat met een professionele nabijheid, in vertrouwen.

Wij állemaal leveren met veel werkplezier goede zorg, maar het is wél topsport!

Mischa Hardieck, huisarts en adviseur transmurale samenwerking

PS: Degene die al deze afkortingen correct weet te vinden, kan een fles olijfolie bemachtigen: m.hardieck@mzh.nl




Terug naar het nieuwsoverzicht