28 maart 2022

Prolaps in dagbehandeling

Sinds begin 2021 kunnen vrouwen met een prolaps in dagbehandeling geopereerd worden in het Martini Ziekenhuis. De operatie gebeurt onder sedatie (roesje) en lokale verdoving.

Belangrijke voordelen zijn dat patiënten sneller geholpen kunnen worden doordat we opereren in het Operatief Dagcentrum (ODC) in plaats van in een reguliere OK. In het ODC staat de planning en capaciteit minder onder druk. Andere voordelen zijn, dat er achteraf relatief weinig pijnstilling nodig is en dat patiënten vlot herstellen. 

Het Martini Ziekenhuis is het enige ziekenhuis in Noord-Nederland dat deze operatie in dagbehandeling uitvoert.


Britt van Etten – Debruijn is gynaecoloog in het Martini Ziekenhuis en ziet veel vrouwen die te maken hebben met een verzakking. ‘Bij een verzakking is de bekkenbodem verzwakt. Hierdoor kunnen de blaas, de baarmoeder en/of de (endel)darm naar beneden zakken tot in of buiten de vagina. Soms kan het plaatsen van een ring of pessarium een oplossing zijn. Als dit niet of onvoldoende werkt, kunnen we de klachten verhelpen met een operatie waarbij we het uitgezakte weefsel van de vagina herstellen. Daarbij brengen we de verzakte organen weer op de oorspronkelijke plek. Hierbij gebruiken we geen matjes. De operatie noemen we ook wel een voorwandplastiek of een achterwandplastiek afhankelijk van welk deel van de vaginawand we herstellen.’

Operatie in dagopname

Britt van Etten – Debruijn: ‘We zijn gestart met verzakkingsoperaties onder een roesje en in dagbehandeling tijdens de coronapandemie. Tijdens corona was de capaciteit op de operatiekamers beperkt. Dat zette ons aan het denken. Operaties om incontinentie te verhelpen door middel van het plaatsen van een bandje, deden we al langer in dagbehandeling en onder sedatie in plaats van narcose. De kennis en ervaring die we daarmee opdeden, maakte dat we wilden onderzoeken of deze werkwijze ook voor het verhelpen van een verzakking mogelijk was. Patiëntveiligheid en goed resultaat waren daarbij als vanzelfsprekend de belangrijkste voorwaarden. De uitkomsten van ons onderzoek waren positief. Inmiddels hebben we al tientallen operaties op deze manier uitgevoerd met goed resultaat en hoge patiënttevredenheid.’

Meer weten? Bezoek de pagina van het specialisme Gynaecologie & Verloskunde op onze website.

Het Martini Ziekenhuis is een topklinisch opleidingsziekenhuis. De 27 topklinische ziekenhuizen in Nederland werken samen aan steeds betere zorg via de vereniging STZ (samenwerkende topklinische ziekenhuizen). De STZ controleert streng op de kwaliteit. Urogynaecologie in het Martini Ziekenhuis is door de erkend met een topklinische status. 



Terug naar het nieuwsoverzicht