01 april 2022

Minder geplande operaties om ruimte te houden voor acute zorg

De werkdruk in het Martini Ziekenhuis is ongekend hoog. We hebben te maken met veel verzuim bij onze zorgprofessionals. Om ruimte te houden voor acute opnames en spoedzorg zijn we helaas opnieuw genoodzaakt geplande operaties af te schalen. Dit betekent dat we vanaf 1 april a.s. geplande operaties moeten afzeggen.

Maatregelen
We sluiten OK's; er blijven 6 tot 8 OK's open voor spoedzorg en semi-spoedzorg (FMS 1,2 en 3).
Ook sluiten we (delen van) verpleegafdelingen (bouwdelen 1B, 2C, 2B en 4D). Zo spelen we personeel vrij dat op andere plekken ingezet kan worden. 

Patiënten die een afspraak hebben voor een operatie worden zo snel mogelijk gebeld. Het is niet nodig zelf te bellen. De maatregelen gaan op 1 april in voor de duur van twee weken. 


Hoog verzuim
Het verzuim in de Kliniek - en ook op andere afdelingen in de keten - is op dit moment zo hoog dat de verpleegkundige diensten niet meer rond te krijgen zijn als we nu niet ingrijpen. We hebben te maken met een gemiddeld verzuim van meer dan 12%, met op teamniveau uitschieters naar 20% (dit is exclusief de verpleegkundigen die thuis blijven in verband met de maatregelen zoals thuisquarantaine).

Uitstroom naar de verpleeg- en verzorgingshuizen is voor zowel COVID- als non-COVID-patiënten lastig, soms zelfs niet mogelijk, omdat ook daar personeelskrapte is. Ook de inzet van MartiniFlex biedt geen oplossing meer.

Om ervoor te zorgen dat onze zorgprofessionals op de been blijven, moeten én willen we meer voorspelbaarheid en overzicht in de Kliniek creëren. Daarbij is behoud van zorgcontinuïteit voor onze meest ernstig zieke patiënten prioriteit. Deze situatie maakt stevig ingrijpen helaas noodzakelijk.


Gezondheid en vitaliteit zorgprofessionals staan voorop
Ton Tiebosch, lid van de Raad van Bestuur: 'Door nu in te grijpen geven we gehoor aan een duidelijk signaal vanuit de Kliniek. Natuurlijk is het teleurstellend dat we opnieuw deze ingrijpende aanpassing in de capaciteit moeten doen. De ontstane situatie laat ons echter geen andere keus. De gezondheid en vitaliteit van onze zorgprofessionals staan voorop, net als de kwaliteit van zorg voor onze patiënten.'
Terug naar het nieuwsoverzicht