21 december 2023

Transmuraaltje: Samen is waardevoller

Christmas hits op Spotify, zoet en lustopwekkend; in de zin van kerstbomen, kerstmannen en kerstsneeuw en rode kerstmutsen met een witte pompon. Of toch de King's Singers… meerstemmig en klassiek; fijn gezelschap en knapperend haardvuur, en een gul glas rode wijn. Wat is waardevoller? Wat is van waarde? Wat is waardeloos?

Elke patiënt heeft zijn waardigheid en trots, maar ook zijn eigen waarheid. Daar moeten we als behandelaren dagelijks rekening mee houden, hoe een patiënt ook gebekt is. De verlegen puber of de met tattoos behangen biker, de oudere kwetsbare dame of de drukke ‘’bal in de luchthoudende’’ bezorgde ouder.

De waarheid, waardigheid en trots speelt dan grote rol het consult, en daarom heen ‘’dansen’’ we met al onze communicatieve vaardigheden, en dat lukt meestal heel goed.
En met al deze verschillen probeer ik in onze samenleving samenhorigheid en solidariteit te vinden. Daarvoor is onderling begrip en uit je bubbel stappen een hele opgave. En kunnen we dan ons waardeoordeel over de ander uitstellen en de ‘’waarheid’ van de andere accepteren?


De bubbel waarin de huisarts leeft en waarin de specialist leeft zijn ook niet geheel hetzelfde. Natuurlijk is het een Venn-diagram en zijn er overlappende gebieden.. Want van nature vragen we als Nederlanders waarom dan, wie bepaalt dat dan, is dat wel logisch, kan dat wel, moet dat wel? Want een autoriteit op welk gebied is in onze samenleving verdwenen. We merken dat ook in de samenwerking tussen eerste en tweede lijn. Daarin zou de onderling samenwerking verder versterkt kunnen worden door communicatie en onderling begrip.
Maar om echt begrip te krijgen zou het goed zijn als we bij elkaar kunnen kijken. Nodig je grootste criticaster, je favoriete verwijzer, de liefste specialist, die boze arts, de onbegrepen huisarts, uit om samen een dag door te brengen met je collega.
Saamhorigheid en solidariteit, de zorg doen we samen! Spreek elkaar dan ook samen, en doe samen spreekuur, schouder aan schouder, samen de patiënt behandelen.


Mischa J. Hardieck, huisarts en adviseur transmurale samenwerking

NB: kun je geen maatje voor één dag vinden, mail je wensen naar m.hardieck@mzh.nl of c.reker@mzh.nl en we kunnen een match maken.
Terug naar het nieuwsoverzicht