27 maart 2024

Opnamebeleid Hyperemesis gravidarum gewijzigd

Met de toenemende druk op de zorg in de avond- en nachturen gaan de gynaecologen kritischer kijken naar de noodzaak voor acute opnamen in het kader van hyperemesis gravidarum. Bel gerust met de dienstdoende arts-assistent gynaecologie voor overleg; het kan voorkomen dat na overleg besloten wordt patiënte pas de volgende ochtend op te nemen voor rehydratie.

Tevens is de vergoeding van Emesafene veranderd: dit wordt niet langer vergoed door de verzekeraar en is kostbaar voor de patiënte. Een goed alternatief is meclozine alleen (Suprimal), zonder recept verkrijgbaar. Tweede stap – te starten naast Suprimal - is Primperan (voor te schrijven door de huisarts). Een derde stap is Zofran (alleen voor te schrijven na counseling in de 2e lijn ivm een licht toegenomen risico op schisis bij de neonaat).


Terug naar het nieuwsoverzicht