19 juli 2024

Transmuraaltje: ongezond is heel gewoon

Een zaal in Veendam, 150 mens, een heel theater daar in theater vanBeresteyn. De grote vraag is hier hoe houden we de zorg toegankelijk, aantrekkelijk en sexy? Wethouders, regiomanagers van zorgverzekeraars, ziekenhuismanagers, zorgadviseurs, senior beleidsmedewerkers, verslavingszorg bestuurders, ggz bestuurders, ziekenhuisbestuurders, patiëntenorganisaties en twee huisartsen zijn vroeg uit hun bed gekomen voor dit grootschalig netwerkgebeuren.

Gezond Groningen moét ook impact hebben bij dokters in de spreekkamer. Want ongezond is heel gewoon. De blootstelling aan al het ‘’lekkers’’ aan ons als burgers is enorm. We swipen, snaaien, snoepen, spijbelen, sporten met eiwitshakes, houden swingers party’s, roken sigaretten, snuiven cocaïne, socializen met veel drank, maken seksuele bangalijsten en doen sociale experimenten met vapes.
 
Er zijn 5 actielijnen uitgezet met vele onderprogramma’s, die in de spreekkamer ook relevant zijn: 

  • Allereerst de lijn Preventie. Het Gezond Actief Leven Accoord (GALA) is een overeenkomst van overheden, die burgers moet overtuigen om gezond te leven. Ze moeten alleen nog mee in de gedachte, want gezond leven moet wel aantrekkelijk ingepakt worden. Kansrijke start, armoedebestrijding en Tijd voor Toekomst ondersteunen scholen en wijken om hun kinderen extra kennis over gezond leven bij te brengen.
  • Dan de lijn Meer doen met beschikbare middelen. Het Regionaal Ziekenhuislandschap moet de toegang tot en betaalbaarheid van zorg waarborgen. Er zijn beschikbare specialisten in de regio, van ziekenhuizen en zelfstandige klinieken, waarmee gezamenlijk de zorgvraag efficiënt en transparant 24/7 geleverd moet worden. Bij Passende zorg wordt ingezet op zorg dicht bij huis, bewezen en werkzaam. Zorg die alleen opgeschaald wordt als dat nodig is en snel wordt afgeschaald als het kan. 
  • De lijn Professionals van de toekomst. Ben je overwegend blij met je werk? Hoe kunnen we deze blijheid meten, wat zijn daarvoor de parameters, en hoe kunnen we deze blijheid en tevredenheid bevorderen zodat mensen kiezen voor een baan in de gezondheidszorg. Belangrijk, want straks sta je er alleen voor?! 
  • En de lijn Mentale Gezondheid. Het integraal zorgakkoord vraagt ons om mentale gezondheidsnetwerken te maken. Met samenwerking tussen GGZ-instellingen, gemeenten en huisartsen om ook hier de juiste zorg op de juiste plek te leveren. Psychisch lijden hoeft niet gemedicaliseerd te worden, maar juist genormaliseerd, begrensd en onderdeel van het normale leven.


Was dit nuttig, dit theater? Ja, want er wordt nagedacht over een trombolyse van het huidige Zorg Infarct. Gaat het werken, dit theater? Wel als we samen hierover met de burgers in gesprek gaan, en als we netwerken maken rondom de ‘’zorg van de toekomst’’. In al deze plannen is er een integratie van medisch domein, sociaal domein en mentale domein. Al deze programma lijnen hebben ‘’soft end points’’; maar er is wel beschreven om haalbare doelen te halen in de komende jaren.

Want als zorgprofessionals doen we het samen in netwerkzorg, met de burgers. 


Mischa J. Hardieck, huisarts en adviseur transmurale samenwerking



Terug naar het nieuwsoverzicht